Thursday, March 17, 2011

Cara untuk remove write protection dalam Micro SD card..

Malam ni aku nak tunjukkan satu cara yang aku baru jumpa pagi tadi.. Cerita sebenarnya pagi tadi aku nak copy lagu dari lappy aku  ni ke phone mak aku.. Oleh sebab phone mak aku tu takde cable a.k.a wayar usb, maka aku gunakanlah Micro SD card tu..

Masa mula aku masukkan tu, aku nak copy lah lagu tu kedalam phone.. Tapi alangkah malangnya dia tulis macam ni "Please remove the write protection".. Puaslah aku godek sume benda dalam lappy aku ni.. Tapi tak jadi juga..

Last2 aku cari lah dekat internet dan aku jumpa web ini.. Rupanya punyalah senang nak betulkan.. >> web ini..

Web ni dalam bahasa english, so aku tuliskan balik dalam Malay ye..
yang besar tu adapter, yang kecik tu micro sd
Untuk hilangkan write protection tu korang pastikan benda putih tu tidak pergi ke bahagian lock.. Korang tak tau mana benda putih tu..?? Ala, benda plastik putih yang ada dekat tepi adapter tu lah..

Function lock tu bukanlah untuk kunci sd card atau kunci data dalam card tu, tapi hanya untuk memberitahu kepada komputer agar tidak 'write' apa2 dekat dalam card tu..

Okay, cuma itu je yang aku nak tulis.. selamat malam..^^

P/s (play station) : Kalau tak paham korang boleh pergi dekat link yang aku bagi dekat atas tu.. Kalau nak tanya dekat sini pun boleh juga..

13 comments:

Nisa' Pasir Gudang said...

bagusssnyee.. dah lama carik tp tak jumpe. last2 tak guna punn. TQ

Arpiiz said...

owh yeke, takpe, lepas ni dah boleh guna balik...^^

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

HEEH..INFO BERGUNA..TQ2...

diana said...

oo../gitu..
akak pun penah jadi gitu..
ingtkan kad rosak..
terus simpan je dalam beg..

Dr Mohd Hafiz bin Dato' Osman said...

Thanks for the info

Arpiiz said...

huish, Dr bagi komen, biar betol ni..^^

apa2 pun terima kasih juga dekat korang sebab sudi baca dan bagi komen..

sepitudang said...

oh ok....tp klu kna dekat pendrive camne nk hilangkan?

sepitudang said...

ok thanx...tp klu ka dekat pendrive cme?ade solution x?

Anonymous said...

klu tak ada adapter mcm?

muhammad afzan said...

Tq bro..aku baru tahu tu la punca segala2 nya nape aku xleh copy lagu..hahahaha

Ms Love Quotes said...

hmm. SD CARD saya tak boleh format, setiap kali click format dia akan tulis "write protected".. saya dah try masukkan dalam adapter & xhalakan ke lock, n cuba try banyak kali. still tak boleh. ada solution x admin? ke cara saya saya buat yang salah?

Arpiiz said...

@Ms Love Quotes : Hmm, kalau macam tu saya tak pernah kena lagi, tapi nanti saya try cari kan cara yang betul.

Anonymous said...

Sangat berguna info ni..saya berjaya buka write protect..tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...