Thursday, March 10, 2011

Cara menyembuhkan demam (version aku)

Salam sihat buat korang semua, kepada yang tak sihat pun aku tujukan salam ni dan hope korang cepat sembuh ye.. Sebenarnya aku ni pun masih dalam keadaan demam lagi, tapi memandangkan dah tiada apa yang nak aku coretkan dekat dalam blog ni, maka hanya entry ini sahajalah yang terhasil..

Cara untuk menyembuhkan demam version aku.. Cara ni adalah cara yang aku sendiri reka mengikut pemahaman aku tau.. Cara ni juga cuma boleh digunakan apabila korang mula merasakan tanda2 awal demam tu.. Tanda2 awal nak demam ni biasa kena dekat aku ialah..
* Sakit tekak
* Tak boleh kena angin / benda sejuk
* Sakit kepala
* Sengal2 ubi badan
* Nafas aku panas

Apa yang aku buat..:
* Minum air kosong banyak2
* Buatkan badan aku berpeluh

Kenapa aku buat macam tu..:
* Menurut pemahaman aku, apabila kita demam, itu menunjukkan yang badan kita sudah kekurangan air lalu menyebabkan badan kita panas.. Dengan meminum air kosong, ia akan dapat mengembalikan air didalam badan kita..

* Untuk membuatkan badan aku berpeluh, aku biasanya akan duduk dalam bilik tanpa memasang kipas.. Senang citer buat macam sauna la..hehe. Cara ni aku buat sebab aku pernah dengar yang kalau badan kita berpeluh, itu menujukkan yang kita sihat.. Buat masa ni, aku tengok cara ni berkesan la dekat aku..(dekat orang lain aku tak tau)

Itu semua adalah dari pandangan aku sahaja, kalau aku rajin nanti aku bagitau cara mengikut teori yang betul punya ye.. Tapi kalau dah demam lebih dari 3 hari, aku pergi klinik je terus..hehe. Tapi kalau korang nak cara paling senang, bila korang rasa nak demam je korang terus lah makan panadol..^^

10 comments:

BAKAWALI said...

BGUS2....kalu anna lain caranye lak...heheh

amii afandi said...

betul tu. lepastu kalau masa demam orang kata jangan berselimut atau selubung.

aneesz said...

hehe...cara yang bagus.. ;p

incik arpiiz, bole tolong sy x? blog sy ada mslh x bole nak comment entry...tau x cemane nak buat? plishhh...

Arpiiz said...

nana: ada cara lain ke, ceciter ceciter..hehe

Arpiiz said...

amii: owh yeke, tapi saya selimut je sabab nak bagi keluar peluh..hehehe

Arpiiz said...

aneez : okay, nanti saya tengok2kan apa yang boleh di buat..

BAKAWALI said...

arpizz tolong kak aneesz tau..nana tak sabar nak komen blog dia..hehehe

BAKAWALI said...

kalu nana rasa nak demam..biasa anna mandi...heheh tak tahu nape..sebb dlm bdn panas kan... mandi lama2 tau... kalu leh berendam, berendam je.. pastu minum kopi radix...hehehhe n minum air masak banyak2...

Ain Jia Zainudin said...

naa.semoge cpt smbuh oke? hee :)

NUR AYNIE said...

cara aynie sama ngn bakawali..g mandi n berendam lame2 hihihi

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...