Friday, September 04, 2015

[Facts Friday] Fakta menarik tentang Malaysia

Salam dan hai kepada para readers semua...
Memandangkan Hari Kemerdekaan baru sahaja berlalu, jangan lah kita lupa pula yang negara kita ini akan menyambut satu lagi hari bersejarah iaitu Hari Malaysia. Sempena hari itu, aku kongsikan sedikit beberapa fakta menarik yang berkaitan dengan negara Malaysia yang kita semua cintai.

- Malaysia secara rasminya mencapai kemerdekaan daripada kerajaan British pada 31hb Ogos, 1957.

- Malaysia mula dijajah pada tahun 1511 dengan jatuhnya kerajaan Melayu Melaka kepada Portugis.

- Kesultanan Kedah adalah salah satu kesultanan tertua di dunia (tahun 1136).

- Setakat tahun 2009, jumlah penduduk Malaysia adalah seramai dua puluh lapan (28) juta orang (tidak termasuk pendatang asing).

- Rakyat Malaysia merupakan antara pengguna Facebook tertinggi di Asia.

- Sarawak merupakan satu-satunya negeri di Malaysia yang menjalankan pilihanrayanya sendiri secara berasingan.

- Tapak bangunan KLCC sekarang sebelum ini adalah merupakan bekas tapak Kelab Lumba Kuda Selangor yang telah dipindahkan ke Seri Kembangan, Selangor.

- Cuti umum hari keputeraan Yang Dipertuan Agong telah ditetapkan pada 2hb Jun setiap tahun walaupun hari keputeraan baginda yang sebenar bukan jatuh pada hari tersebut.

- Pemandu Malaysia lebih gemar membayar tunai di plaza-plaza tol dari menggunakan sistem Touch N' Go atau Smart Tag walaupun terdapat barisan yang panjang di lorong tunai tersebut.

- Malaysia masih belum pernah memenangi pingat emas dalam mana-mana acara kejohanan sukan Olimpik.

Okay, cuma itu je fakta yang aku senaraikan dekat sini. Kalau korang rajin lagi nak tau fakta-fakta lain yang berkaitan dengan negara Malaysia ni, korang boleh pergi dekat blog 1000 Fakta Tentang Malaysia. Ye, aku cuma copy paste je fakta-fakta dekat atas tadi dari blog tu. Nampak sangat pemalas ya amat tuan blog ni kan.

P/s : Masa Hari Kemerdekaan tu korang pergi tengok perarakan tak.??

3 comments:

elly khalid said...

menarik gak...baru tahu mana yg x tahu...hihiihih

ceria2 ke blog elly.. ;)
GET CLEAN HOMECARE SHAKLEE

Zizie Zack said...

waahh.. ada yang zizie baru tahu :)

Khai_Sol said...

okay nice sharingg :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...