Saturday, July 04, 2015

[Story Saturday] Ibu, bangun ibuu...

Salam dan hai kepada para readers semua...

Petang itu hujan turun dengan lebat sangat lebat. Sudah hampir dua jam tanah bumi ini dibasahi dengan air yang jatuh dari langit ini. Melihat dari keadaan dada-dada langit, tiada tanda yang menunjukkan hujan akan berhenti dalam masa terdekat ini. Ketika hujan sedang berderai itulah, sepasang adik beradik sedang leka melakukan hal masing-masing didalam bilik.

Si Abang sedang leka menonton tv, manakala Si Adik pulak sedang sibuk mewarnakan buku mewarna yang telah diberikan oleh ibunya pada minggu lepas. Sedang mereka berdua sibuk melakukan hal masing-masing. Tiba-tiba tanpa sebarang amaran dan juga tanda, bumi bergegar dan seiring dengan gegaran itu ialah satu bunyi dentuman yang sangat kuat.

Kedua-dua beradik itu terkejut kerana pada masa yang sama juga sambungan elektrik dirumah mereka turut terputus, ini menyebabkan keadaan rumah itu menjadi gelap dan suram. Si Adik yang masih lagi terperanjat hanya duduk sambil memegang pensil warna kuning yang sedang digunakan tadi. Si Abang pula sejak dari bunyi guruh kuat tadi lagi sudah baring meniarap dibawah kerusi demi melindungi diri.

Setelah beberapa hela nafas dilepaskan, barulah Si Adik mula mencari ibunya. Si Adik menangis sambil memangil ibu kesayangannya. Namun setelah beberapa kali Si Adik memanggil, bayang ibunya pun tidak kelihatan. Si Abang dengan pantas pergi ke arah Si Adik tadi dan terus memujuk adiknya itu agar berhenti menangis.

Si Adik masih lagi menangis dan memanggil ibunya. Dia berharap yang ibunya itu akan memujuk dirinya, bukan abangnya. Si Abang terus berusaha memujuk adiknya walaupun dia sedar yang tangisan adiknya itu semakin kuat. Kemudian barulah Si Abang mendapat akal, hanya cara ini sahaja yang dapat membuatkan adiknya itu senyap.

Sementara Si Adik tadi masih lagi menangis, Si Abang berdiri dan mengajak Si Adik untuk terus mengikuti dirinya. Si Adik memandang abangnya dan kemudian dia juga turut berdiri serta cuba untuk berhenti menangis. Si Abang memimpin tangan adik nya itu kemudian ditariknya agar Si Adik tidak terlepas dari genggaman tangannya.

Sampai lah mereka berdua dihadapan pintu sebuah bilik, Si Abang mengangkat tangannya untuk membuka pintu bilik tersebut dan sementara itu Si Adik hanya memandang sahaja perbuatan abangnya. Pintu bilik itu dibuka dan mereka berdua mula melangkah masuk. Langkah kaki ditujukan kearah katil yang terletak di penjuru bilik itu dan kini mereka berdua berdiri disebelah satu susuk tubuh yang sedang terbaring kaku.

"Ibu, bangun ibu.. Adik takut guruh.."
Tangan Si Abang menggerakkan tubuh yang sedang terbaring itu, namun tubuh itu tidak memberikan sebarang petandan untuk bergerak.
"Ibuuuu..... Adik takut....."
Giliran Si Adik pula cuba menggerakkan tubuh yang terbaring tadi, namun masih sama juga. Tubuh itu masih lagi terbaring kaku.
"Ibuuu, kenapa ibu tak bangun bu..."
Si Abang mula cemas, tiba-tiba dia sedar yang tubuh badan yang dipegang itu masih lagi tidak bergerak, lalu Si Abang dengan segera menggoncangkan tubuh tadi dengan kuat.

"HOIII, JANGAN KACAU ORANG NAK TIDUR LAH..!!!"
Jerit salah seorang pesakit yang berada dihospital sakit jiwa, Si Abang dan Si Adik berlari menyelamatkan diri sambil ketawa terbahak-bahak dan kemudia mereka berdua pergi pula mengganggu pesakit lain yang sedang tidur petang..

P/s : Aku tak tau kenapa aku nak sangat buat plot twist camtu..

Friday, July 03, 2015

[Facts Friday] Fakta tentang Sleep Paralysis

Salam dan hai kepada readers serta para pembaca semua..

Pernah tak korang menghadapi situasi dimana korang sedang berada di alam barzakh mimpi, tiba-tiba korang terbangun. Tapi masa korang bangun tu, korang rasa yang badan korang tak boleh bergerak, cuma mata saja yang terbuka. Kalau korang pernah kena situasi tu, tahniah aku ucapkan kerana korang telah melalui keadaan sleep paralysis atau pun lumpuh ketika tidur.

Dalam erti kata yang sebenarnya, sleep paralysis ni bermaksud lumpuh sementara ketika mahu tertidur atau semasa bangun tidur. Aku dah pernah kena banyak kali, so nak share lah sikit beberapa fakta tentang sleep paralysis ni.

Terperangkap dalam badan
Ini lah apa yang dirasai oleh ramai orang, korang sedar akan keadaaan sekeliling tapi anggota badan korang tak dapat bergerak sedikit pun. Jadi korang rasa macam terperangkap dalam badan sendiri.

Lagi menakutkan dari mimpi ngeri
Kalau dalam mimpi ngeri, korang masih lagi boleh percaya yang korang akan bangun. Tapi cuba bayangkan bila korang dah bangun, dan korang tak dapat nak bergerak lagi. Takkan korang nak percaya yang korang nakbangun lagi sekali kan.

Berlaku ketika nak tidur dan nak bangun.
Semasa kita nak tidur, badan dan minda kita akan berhenti secara berperingkat, sama juga masa nak bangun. Sleep paralysis ni berlaku apabila badan kita yang dah tidur dulu tapi minda belum lagi atau minda kita yang sedar dulu dan badan kita masih tidur lagi.

Boleh menghasilkan halusinasi
Ya, ketika sleep paralysis ni lah korang akan berdepan dengan segala jenis halusinasi. Korang akan terasa macam ada benda yang memerhatikan dan yang lagi teruk, korang akan rasa ada benda yang menghempap badan korang. Halusinasi ni terjadi sebab minda kita masih lagi diantara mimpi dan sedar, jadi benda yang dalam mimpi akan ditunjukkan di dunia realiti.

Tak boleh paksa untuk bangun
Sebenarnya korang boleh bangun, cuma tak boleh paksa. Ada yang cakap goyangkan ibu jari kaki atau jari tangan korang, tapi apa yang sebenarnya ialah korang cuma kena tunggu sahaja sampai lah sistem badan korang berfungsi dengan elok semula.

Okay, cukup lah fakta yang aku bagi tu. Aku ada banyak cerita yang aku nak share tentang topik ni, tapi mungkin aku akan tuliskan dalam entri lain. Jadi, kalau dulu korang pernah rasa kena hempap dan korang salahkan jin yang hempap, baik korang pergi mintak maaf dekat jin tu cepat.heheheh

P/s : Dah lama tak kena benda ni, rasa macam nak lagi pulak..

Thursday, July 02, 2015

[Tutorial Thursday] Cara Buat Username Untuk Facebook Page

Salam dan hai kepada para readers semua...

Blog sapa kat sini yang dah ada Facebook Page.?? Kalau ada, sila komen kat ruangan komen bawah ni, dan untuk sesiapa yang takde pulak, korang kena komen jugak dekat tempat komen tu. Korang tak tau nak komen apa.?? Ala, korang tulis lah apa-apa je yang berkaitan dengan entri ni.

Okay, kepada sesiapa yang baru buat Facebook Page, cuba korang tengok dekat link atas tu. Korang tak tau nak tengok macam mana.? Aishh korang ni, tengok guna mata lah.hehehe, jangan marah ye.
Macam ni, mula-mula korang pergi bukak Facebook Page korang dan tengok link dekat atas browser korang tu. Kalau dia tulis "facebook.com/id412321431..etc" tu maknanya Facebook id korang jenis default punya, so tak best lah kalau nak share Facebook link korang guna URL yang berjela panjang tu.

Jadi, cara nak buat nya senang sahaja. Tapi sebelum tu, ada syarat-syarat dan pantang larang yang perlu korang patuhi, kalau korang langgar juga pantang ni, nanti korang akan diganggu oleh makhlus halus yang benama nyamuk malam ni. Syaratnya ialah, page korang tu mestilah sudah mempunyai like sebanyak 25 dan keatas, kalau 25 sipi-sipi mungkin boleh lepas kot. Itu syarat yang Facebook bagi ye, bukan aku saje-saje.

Korang dah sedia ye nak buat Facebook Page URL korang punya sendiri, jadi korang follow je steps aku tulis ni.

Steps 1
Korang pergi dekat link ni.. facebook.com/username
Klik dekat gambar ni kalau nak tengok lagi jelas

Steps 2
Korang pilih page mana yang korang nak tukarkan tu dan bila dah pilih, korang tulis lah kat ruang kosong bawah tu "www.facebook.com/url_link_yang_korang_nak"

Steps 3
Tekan button Check Availability tu dan tengok kalau-kalau nama yang korang pilih tu dah pernah guna atau belum.

Dah siap dah, cuma itu je yang korang perlu buat. Senang je nak buatnya, sebab aku sekali baca tutorial je dah dapat. So korang mestila dapat buat jugak kan, korang semua kan bijak-bijak belaka.hehehe

Okay, sampai sini je tutorialnya dan kalau korang ada nak mintak apa-apa tutorial, korang bagitau je ye. Nanti aku akan try cari dan try buat (aku takde idea nak tulis tutorial apa untuk minggu depan ni.huhuhu).

Source tutorial : Create a Username for a Facebook Page


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...