Thursday, August 27, 2015

[Tutorial Thursday] Cara keluarkan hidden file

Salam dan hai kepada para readers semua..

Aku rasa korang mesti pernah guna pendrive korang nak ambil benda macam lagu atau gambar, tapi sebaik sahaja korang masukkan pendrive korang tu, tiba-tiba pendrive korang tu menjadi kosong. Korang tak dapat jumpa benda yang korang nak cari tu. Bukan setakat benda yang korang cari tu je, tapi semua benda dalam pendrive tu seolah-olah tidak pernah wujud.

Aku selalu kena benda macam tu, biasanya terjadi selepas aku menggunakan pendrive itu di Cyber Cafe yang tak lah begitu Cyber sangat. Bila aku guna dekat komputer aku, abis semua data aku hilang. Tapi bila tengok dekat properties pendrive tu, masih ada lagi datanya. Jadi kalau korang pun ada masalah macam yang aku kena ni, kat sini aku tunjukkan cara untuk betulkan.

Pergi ke Start >> All Programs >>  Accessories >> Pilih Command Prompt
- Atau cara yang lebih senang, korang tekan Start dan dekat kotak search tu korang taip cmd, kemudian korang pilih lah Command Prompt tu.

Pergi ke My Computer
- Korang tengok pendrive korang tu dekat drive yang mana, kalau macam aku punya (E:)

Taip E: (atau drive mana yang korang nak)
- Tekan enter dan korang nampak dekat command prompt tu akan tunjuk E:\>

Sekarang taip attrib -h -r -s /s /d E:\*.*
- Dan tekan enter lagi, korang akan perasan yang benda kelip-kelip tu turun ke bawah. Korang tunggu sampai jadi macam ni.

Tengok dekat pendrive korang tu
- File atau data yang disorokkan tu dah boleh nampak.

Sebelum
Selepas
Scan virus dekat pendrive korang tu sebab biasanya virus akan menyorokkan file sebenar dan menjadikan file tadi sebagai shortcut. Tapi seeloknya korang scan jelah semua pendrive yang masuk dekat komputer korang tu. Sebab kalau virus dah masuk dalam komputer, entah apa lah jadi untuk jangka masa yang lama.

P/s : Masa first time aku kena jadi macam ni, aku terus format sebab tak tau nak buat apa..huhuu

Wednesday, August 26, 2015

[Wordless Wednesday] Sentiasa tabahkan diri.

Salam dan hai kepada para readers semua..

Mungkin masa dulu kita lemah, tetapi sekarang sudah kuat.


Benda yang tak dapat bunuh kita, membuatkan kita semakin kuat.


Atau cacat..huhuu
P/s : LOL, tajuk takde kena mengena pun. xD

Tuesday, August 25, 2015

[Tech Tuesday] Solar Pod, rumah bergerak.

Salam dan hai kepada para readers semua...

Kalau kita pergi berkhemah mesti kita tak jumpa khemah yang moden, bergaya dan juga style kan. Tapi yang ini lain, sebab ini ialah "rumah bergerak" yang lain dari yang lain. Memang lah ianya nampak kecil dan tak sesuai untuk tinggal lama-lama. Tapi Solar Pod ni sesuai lah kalau nak dibawa ketika pergi berkhemah atau membuat aktiviti luar.

Berkhemah tanpa menggunakan elektrik memang agak susah bagi kebanyakan orang. Inilah yang menjadi penyebab bagi pembuat Solar pod ini membina rumah yang boleh menggunakan elektrik dengan hanya mengumpulkan tenaga solar sahaja.

Dengan bentuk yang diambil seakan-akan gaya model dari era masa depan, ianya bukan kerana dibuat secara suka-suka. Tetapi ia mengambil kira jangka masa benda ini boleh digunakan kerana dianggarkan rumah ini mampu bertahan sehingga beberapa generasi.

Menggunakan bahan yang mampu tahan lama, sesuai dengan keadaan sekeliling dan juga mesra alam, Solar Pod ini dianggap sebagai rumah yang berteknologi hijau. Walaupun ada yang mengatakan rupanya tidak sesuai dengan kehendak sesetengah orang, tetapi ianya agak bersesuai mengikut peredaran masa.

P/s : Hmm, aku dah lama tak pergi berkhemah, kena ajak member ni..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...