Monday, February 07, 2011

Cara mendapatkan komen..

Salam semua, pada hari isnin ini seperti biasa orang akan kembali semula bekerja dan yang pelajar akan pergi ke sekolah mereka.. Tapi bagi mereka yang cuti terutama para bloggers mesti akan duduk menghadap lappy/laptop mereka sambil mencari idea untuk mereka isikan didalam blog mereka.. Benda yang sama juga berlaku kepada aku sekarang ini, ala korang pun sama juga kan..??hehe

Kali ni entry tentang komen pula.. Bagi sesiapa sahaja yang bergelar blogger pasti mengharapkan komen dari blogger2 lain terhadap hasil penulisan mereka.. Tapi aku rasa kalau blogger otai mungkin dorang pun dah tak kisah tentang komen ni sebab pengikut setia dorang akan sentiasa memberikan komen terhadap semua entry dorang.. Itu cuma pendapat aku saja, kalau salah tolong tunjukkan ye..^^

Aku ingat lagi ketika aku mula buat blog ni, aku memang harapkan setiap entry aku akan mendapat komen.. Sebab pada masa tu, mindset aku ialah setiap entry mesti ada komen.. Tapi malangnya aku lupa satu perkara yang paling penting, rukun nombor wahid (satu) kalau nak mendapatkan komen dari blogger lain.. Nak mendapatkan komen ni pun ada juga rukunnya, tapi memang sah la tak sama dengan rukun solat kan apatah lagi dengan rukun negara..

Bagi sesiapa yang nak tau tu meh sini duduk rapat2, kalau yang duduk jauh sikit dari komputer sebab takut mata rosak pun tak kisah, yang penting korang boleh baca.. Selepas kita membuat entry kita tu, kalau dah rasa best dah entry kita tu barulah boleh melakukan rukun nombor satu ni.. Iaitu kita pergi komen dekat entry orang lain.. Yang ini lah aku failed nak buat dulu, aku nak orang komen tapi aku sendiri tak pergi komen dekat entry orang, entah apa2 entah aku ni kan..

Rukun nombor dua pula ialah kalau korang nak komen tu, komen la yang elok2, ini tak, ada pula yang pergi komen pedas2 tahap cili padi dekat entry orang lain.. Kalau macam tu sampai bila pun tak ada orang nak komen dekat entry kita.. Buat masa ni aku belum lagi la ada orang komen pedas2 yang sampai kalau minum air segelen pun still terasa bahangnya..hehe

Rukun yang ketiga, kalau korang rasa rajin korang tulis lah bawah komen korang ayat yang macam ni.."Jom komen dekat entry ini (link)".. Bagi yang malas pula korang tulis link entry korang tu je.. Aku bagi tiga je la dulu ye sebab buat masa ni aku cuma amalkan yang ini je, kalau korang ada nak tambah lagi pergi lah tulis dekat ruangan komen tu..^^

Aku nak ingatkan, kuasa pembeli memberi komen ni terletak kepada blogger lain tau, kalau korang sendiri yang tulis komen untuk entry korang, rasa aku itu bukanlah komen namanya.. So korang tak payah berharap sangat dengan komen ni, kalau best entry yang korang postkan tu, maka banyaklah komen yang korang dapat.. Aku minta maaf la kalau ada sapa2 yang baca ni terasa ye..Bagi sesiapa yang baca entry ni sila komen (gurau saja..hehe)

15 comments:

Eyka said...

btul 2 awk..hehe:) eyka pon fail nak g komen tmpt org taw! huhu..T.T nice tip..eyka suke! :)

Cekodok said...

bagi cekodok.. tak tentu jugak... kalau kita ada ramai peminat... insyaAllah mereka akan komen... peminat itu bergantung juga.. ada sebabnya... kadang2 pemilik blog itu cantik... hensem. ramai la peminat... atau yang pandai tarik perhatian... atau yang suka berkawan.. kawan2 itu la yang akan komen... walaupun entry tak best pun mereka akan komen.. hehe...

perpatih_kenyalang said...

idea mesti mau ada kalau nak tarik org comment entry kita... mcm entry aku pun kosong je.. daya tarikan tempat aku lom kuat lg kot.. bytheway aku follow blog ko...

Arpiiz said...

eyka: suke ke, terima kasih..^^

cekodok: mane cekodoknye, tak nampak lagi..hehe.thanks sebab bagi pendapat..

perpatih: sama la kite, jom kite sama2 memperkuatkan tarikan blog kita..^^. thanks juga sebab follow.

lavender harum wangi said...

kalau org pemes2 xkomen entry org lain xpela.. tapi untuk blogger2 picisan macm aku ni, kena rajin2 kan diri komen kat blog org, baru la org nak komen kat blog aku~ :D give and take~ :)

+akufobia+ said...

typetypetype.

NUR AYNIE said...

terasa nie....terasa best plak bace entry nie hahaah~~~ kalau aynie mmg ske nak post komen selagi xde hlgn yg berganda2 utk mengepostkan komen hahah~

Hafiz said...

yup!! i sokong u bro... hahaha.. nice entry!.. ^_^ 2 thumbs up

fyna said...

ehehhe..nice info....
sharing is caring...





jom singgah n follow belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

LADYHEART said...

same la ngan ladyheart..dr 2009 wat blog ni..tp xde sape2 pon nak follow n bg komen..rupe2 nye kite kene mula kan dulu.. hehe:)
follow blog arpiiz jgk..

i am S!L4H.. said...

btol3....tips ni bgus lah..
tapi.....
kdg2 tu bkn x nk komen...
sebenanye terdetik dlm hti tp x dpt luah dgn word...hmmm

SeOhWa said...

oow.. mcm 2..
sy pown sama jarang komen..
selalu bw je...kat blog org lain..
kekadang t'rasa nk komen baru lah komen...
kekadang internet lembab...
2 yg malas nk komen...

ni pon nasib baek internet ok..
2 la komen..hehehe

KUREKURE COMEL said...

hehehe....mina suke sgt bce entry org...pastu suke komen...

Oyat Ceritera said...

hehehe...padanlah xder org yg komen en3 I, sbb I jarang komen en3 blogger len...

SyAE SyEa said...

nice tip..thnks :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...