Thursday, August 20, 2015

[Tutorial Thursday] Cara cari telefon hilang

Salam dan hai kepada para readers semua..

Pernah tak korang menghadapi masalah, okay semua orang pernah ada masalah. Tapi masalah yang aku maksud kan ialah masalah lupa tempat letak telefon. Dan lagi teruk lagi masalah tu bila telefon tu dalam keadaan mode silent. Haa, mesti ada yang pernah menghadapi situasi seperti itu kan.?? Kalau ada, tahniah aku ucapkan kerana korang bertuah membaca entry ini.

Hari ni aku nak share kan dekat korang cara untuk cari telefon korang yang hilang disebabkan salah letak atau pun telefon tu pergi menyorok sendiri. Aku dah biasa dah kena situasi macam tu, tapi dulu lah sebab dulu aku suka letak telefon aku merata-rata. Sekarang ni aku dah ada tempat khas, jadi takde lah bersepah-sepah telefon aku tu.

* Bukak Google Play dekat dekstop atau laptop browser korang.
* Pergi ke Android Device Manager atau pun korang klik je dekat tulisan warna biru tu.
* Login guna akaun Gmail yang korang gunakan dekat dalam telefon korang tu.
* Pilih 'Ring'.

Selepas itu, telefon korang akan berbunyi selama 5 minit dan dalam masa itu boleh lah korang cari dekat mana telefon tu pergi menyorok. Aku dah try tadi dan ianya memang menjadi, walaupun aku dah silent kan telefon aku, tapi boleh jugak berbunyi lepas aku klik 'Ring' tadi.

Selain itu, kalau korang rasa yang telefon korang dicuri atau tercicir dan hilang ke. Korang boleh guna cara yang sama macam dekat atas tadi untuk mengesan dan siap tengok dalam Google Map dimanakah letaknya telefon tu. Kalau tak silap aku ada fungsi format telefon, jadi bila telefon tu kena curi, korang boleh lah buang semua data-data korang yang ada dalam telefon tu.

P/s : Tapi kalau telefon tu dah off, rasanya tak boleh buat apa kot..

6 comments:

beat said...

smart! tq bro sbb kongsi

Nazihah@Jiha said...

laa boleh juga ka..nasib tau sdh hehe toce toce

dalila said...

wahhhh..sy br je 'hilang' nset 2 ari lepas..tak bernafas kejap rase..dh la silent..memang ingt dh tercicir atau kene curik dh..lps bape jam br jumpe..tu pun dlm handbag sendiri..dlm poket yg jarang2 guna..pelik!lps ni bole la try cara ni..

Roziah Muhammad Nor @ Cie said...

wah menarik tips nih.

ruslanafiq said...

oh boleh rupanya..

Kakak Tiri Cinderella said...

Okey okey. KTC baru tau pasal nie. Menarik.
Walaupun hp ada depan mata, tetap jugak nak try lepas nie. Hahaha
Thanks share ! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...