Friday, August 21, 2015

[Facts Friday] Fakta menarik tentang telefon bimbit dan smartphone

Salam dan hai kepada para readers semua...

Handphone, smartphone, mobile phone merupakan alat komunikasi yang menjadi salah satu kemudahan asas pada masa kini. Ni apa kes guna ayat dalam majalah IT ni.?? Okay, aku guna ayat biasa aku lah ye. Hampir kesemua orang memiliki smartphone, korang yang tengah baca ni pun mesti ada smartphone dekat depan korang kan.?? Eleh, nak nyorok kan pulak, aku boleh nampak lah.

Tapi korang tau tak yang ada banyak fakta-fakta menarik tentang smartphone ni yang mungkin boleh menarik minat korang untuk ambik tau. Dekat sini aku listkan beberapa fakta tentang smartphone yang mana sebenarnya aku jumpa artikel tentang tajuk ni dekat website orang lain.


* Baling telefon jadi acara sukan.
- Di Finland, mereka menjadikan acara membaling telefon bimbit sebagai salah satu acara untuk sukan tahunan mereka. Kalau kat sini aku tengok bukan acara membaling, tapi acara menjatuhkan telefon adalah.

* Purata membuka smartphone
- Dianggarkan purata setiap orang akan membuka kunci smartphone mereka sebanyak 110 kali setiap hari. Itu baru membuka kunci, kalau menaip mesti lagi banyak kali..

* Sasaran virus malware pada pengguna smartphone
- Sebanyak 99% sasaran untuk virus malware pergi kepada pengguna android. Patut lah tiap kali bukak website guna smartphone ada banyak iklan bersihkah malware.

* Pengguna tidak download apps (aplikasi)
- Setiap bulan, seramai 65% pengguna smartphone tidak mendownload apps. Aku selalu download, tapi lepas install aku buang balik, sebab nak jimat memori.huhuhu

* Nomophobia
- Nomophobia ialah ketakutan apabila seseorang itu tidak dapat pegang telefon dia atau pun telefon dia takde line. Aku rasa aku tergolong dalam ni kot, sebab aku paling takut kalau tak dapat line internet.

* Telefon kalis air.
- Di Jepun, 90% telefon mereka kalis air kerana ramai penggunanya selalu menggunakan telefon walaupun ketika mandi. Aku nak basahkan jam tangan pun tak berani, inikan pulak handphone.

Haa, macam mana dengan fakta-fakta yang korang baca tadi.? Ada rasa macam best tak, atau ada rasa macam dah pernah baca semua ni.? Kalau yang belum pernah baca, aku harap info ni dapat memberi ilmu dekat korang dan kalau yang dah pernah baca, aku harapkan benda yang sama jugak lah..

P/s : Aku dengar orang cakap yang jangka hayat smartphone ni cuma 2 tahun je ye.??

2 comments:

Kakak Tiri Cinderella said...

Rasanya semua orang zaman sekarang nie nomophobia hahahaha
Takleh blah pertandingan baling hp --'
Btw, sama aa. Jam tangan pun kalau boleh memang KTC taknak kasi basah. Apatah lagi hp. Kekeke

Arpiiz said...

@ Kakak Tiri Cinderella : Hahaha, so kita ni pun geng nomophobia lah ye..xD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...