Friday, July 10, 2015

[Facts Friday] 10 Fakta Tentang Buah Epal

Salam dan hai kepada pada readers semua..

Apalah owner blog ni, pergi promote buah larangan luar negara, buat lah entry yang boleh promote buah-buahan tempatan. Tak sayang negara betul lah owner blog ni, pergi duduk luar negara lah kalau macam tu... Okay, itu adalah dialog yang tiba-tiba muncul ketika aku sedang mula mengarang entry ini. Aku pun tak tau kenapa aku boleh mengeluarkan ayat-ayat yang sebegitu rupa, tapi biar kan jelah ye..hehehe

Mungkin ramai yang tau apa itu buah epal, tapi mungkin jugak ada yang tak tau. Kalau ada yang tau tu, pergi lah ke kedai Pak Hamid, dia ada jual buah epal segar yang baru dipetik dari ladang. Sudah-sudah, cukup lah aku merapu, kat sini aku senaraikan 10 fakta tentang epal yang korang mungkin tau atau mungkin tak tau.

1. Cuma ada satu saja buah epal yang berasal dari Amerika Utara iaitu crabapple.
2.  Buah epal mengandungi 0 grams lemak atau sodium dan buah epal juga tidak mempunyai kolestrol.
3.  Terdapat pelbagai saiz buah epal, bermula dari saiz sebesar kacang pis sehingga ke saiz labu.
4.  Ada dalam 8000 jenis buah epal di dunia ini.
5. Sebiji buah epal bersaiz sederhana mengandungi 80 kalori.
6.  Makan buah epal mampu untuk memperbaiki ingatan, kesedaran mental dan aktiviti elektrik yang ada didalam otak kita.
7. Boron yang ada didalam buah epal boleh menguatkan tulang.
8. Purata orang biasa memakan buah epal sebanyak 65 biji setiap tahun.
9. Terdapat 25% udara didalam buah epal, membuatkan buah tersebut boleh terapung diatas air.
10. Di China, buah epal disebut sebagai "ping" yang bermaksud aman (peace) .

P/s : Buah epal yang mana menjadi kegemaran korang.??

1 comment:

Kakak Tiri Cinderella said...

Luar negara takpe. Asalkan bermaklumat dan bermanfaat. Kekeke
Thorbaik. I love epal. And Cik Epal. Hahahahambar. Btw, thanks for sharing.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...