Saturday, June 27, 2015

[Story Saturday] Gambar Perempuan Itu (Part 1)

Salam dan hai kepada para pembaca semua..

Petang itu Farid masih lagi berada di fakultinya, kelas petang yang dihadirinya itu memang sangat-sangat membosankan bagi dirinya. Dia memang tidak boleh belajar pada waktu petang, bagi dia waktu petang adalah waktu untuk beriadah, bukan untuk menimba ilmu. Mujur dia duduk ditepi tingkap, dapat lah dia melayan perasaannya dengan memandang ke arah luar.

Ramai pelajar-pelajar universiti seperti dia sedang berjalan-jalan, ada yang berpasangan dan ada juga yang berkumpulan. Tidak kurang juga ada yang berjalan sendirian sambil menikmati pemandangan dia sekitar universiti ini. Farid masih lagi memandang keluar tingkap, memerhatikan gelagat orang yang lalu lalang. Tiba-tiba dia tertarik kearah satu objek yang berada dibawah pokok ditepi kelasnya.

Kelihatan seperti sehelai kertas, tetapi dia tidak pasti. 10 minit telah berlalu dan pensyarah kelasnya telah membenarkan pelajarnya untuk pulang, termasuk lah Farid juga. Tanpa berlengah lagi, Farid terus mengangkat beg dan bergegas keluar dari kelasnya itu. Ada juga kawannya cuba mengajak dia untuk lepak bersama, tetapi Farid menolak pelawaan mereka dengan baik.

Kalau ini gambarnya, aku pun terpikat jugak,hehee
Sifat ingin tahu Farid melonjak sangat tinggi sejak dia terpandang kertas yang ada dibawah pokok itu. Farid pergi ke pokok yang berdiri tegak di sebelah kelasnya tadi. Farid berasa lega apabila dia melihat yang kertas tadi masih ada terbaring di tepi akar pokok tersebut. Tanpa membuang masa lagi, Farid terus menghampiri kertas itu dan kemudian baru dia sedar yang kertas itu sebenarnya ada lah sekeping gambar.

Gambar itu memaparkan seorang perempuan yang sedang tersenyum sambil membuat lambang "peace". Farid terpikat dengan senyuman perempuan itu, walaupun ia hanyalah sekeping gambar, tapi entah kenapa Farid berasa teringin sangat hendak bertemu dengan orang didalam gambar itu. Farid menyimpan gambar itu didalam kocek bajunya dan dia segera bersiap untuk pulang kerumahnya.

Apabila sampai sahaja dirumahnya, Farid meletakkan gambar tadi didalam bingkai gambar yang memang sudah sekian lama kosong tidak digunakan. Malam itu Farid seperti biasa belajar di meja belajarnya, cuma kali ini semangatnya untuk belajar berkurang kerana kebanyakan masanya habis dengan dia melihat gambar yang dia jumpa petang tadi.

Apabila matanya sudah berat, Farid mula bergerak kearah katilnya dan cuba untuk melelapkan matanya. Tidak sampai 5 minit, Farid sudah hanyut dibuai oleh mimpi-mimpi yang diciptakan oleh dirinya sendiri. Jam menunjukkan pukul 3.15 pagi, mata Farid tiba-tiba terbuka. Dia terbangun dari tidurnya, bangunnya itu bukan lah disebabkan dia terjaga sendiri, tapi lebih kepada ada sesuatu yang mengganggu tidurnya itu.

Bersambung.....

Gambar Perempuan Itu (Part 2)

P/s : Sebenarnya cerita ni aku pernah terbaca dekat satu website, tapi aku dah lupa website mana. Jadi aku ceritakan balik apa yang aku pernah baca dulu and adalah tambah sikit2..

4 comments:

Semut Senyum said...

RAjinnye dia menaip cerita... =D Good luck!
Terus kan menaip! Terus berblog! Happy blogging! =D

Princess Comey said...

gambar sooyoung!!!!

Arpiiz said...

@Semut Senyum : Time kasih, rajin pun sebab takde benda nak buat..hehee

Arpiiz said...

@ Princess Comey : Hahaha, kenal ke.??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...