Sunday, June 28, 2015

[Story Sunday] Gambar Perempuan Itu (Part 2)

Salam dan hai kepada para pembaca semua..

sambungan dari Gambar Perempuan Itu (Part 1)

Farid cuba fokus dan mula mencari apakah benda yang telah mengganggu tidurnya itu, dia perhatikan keadaan sekeliling nya. Gelap, hanya lampu tidurnya yang malap sahaja menerangin biliknya itu. Setelah beberapa minit, Farid cuba mencari punca yang mengganggu tidurnya itu, akhirnya baru dia sedar. Dia seperti terdengar seolah-olah ada bunyi halus perempuan ketawa didalam biliknya.

Walaupun bunyi itu perlahan sahaja, tetapi Farid yakin yang itu adalah bunyi perempuan ketawa. Farid cuba memberanikan diri dengan bangun dari katil. Secara perlahan-lahan Farid berjalan kearah bunyi yang dia dengar, namun belum sempat dia melangkah untuk kali ketiga, bunyi itu tiba-tiba lenyap dari dalam biliknya. Kini hanya bunyi cicak sahaja yang kedengaran. Farid membuka lampu biliknya dan dia tidur semula dalam keadaan terang.

Keesokan harinya, Farid bersiap untuk pergi ke kelas dan ketika dia memandang gambar perempuan yang dia jumpa semalam, Farid terfikir untuk mencari tuan kepada gambar tersebut. Farid mengambil kembali gambar itu dari bingkai nya dan meletakkan gambar itu didalam dompetnya. Ketika di kelas, Farid sempat bertanya kepada rakan-rakannya tentang gambar itu, tapi malangnya tiada siapa pun yang mengenali perempuan didalam gambar itu.

Sehingga ke petang dia cuba mencari maklumat berkenaan gambar itu, Farid juga ada bertanya kepada pensyarah-pensyarah yang dia kenal, tapi jawapan yang dia dapat tetap sama. Setelah penat kehulu dan kehilir mencari maklumat, akhirnya Farid membuat keputusan untuk pulang ke rumah sahaja. Sampai sahaja dirumahnya, Farid segera membersihkan diri dan kemudian dia terlelap.

Farid bangun dari tidurnya, namun kali ini sama seperti semalam. Bunyi itu datang lagi mengganggu tidur Farid. Pada mulanya dia mahu membiarkan sahaja bunyi itu, tapi semakin lama bunyi itu semakin jelas dan kali ini ia bukan lah bunyi perempuan ketawa. Farid terdengar ada orang menyebut namanya dan setelah beberapa kali suara itu memanggil nama Farid, dia pun segera bangun dan mula mencari arah suara itu.

Setelah puas diamati, akhirnya Farid tahu dari mana datangnya suara itu. Suara itu datangnya dari luar biliknya dan Farid dengan segera membuka langsirnya. Dia terkejut kerana di luar rumahnya itu berdiri seorang perempuan sedang memandang dirinya. Melalui cahaya yang samar-samar, Farid seolah-olah mengenali wajah perempuan itu.

Dia cuba mengingati semula dari manakah dia pernah melihat wajah perempuan itu. Farid terpandang gambar yang ada diatas meja belajarnya itu dan barulah Farid sedar yang wajah perempuan diluar itu mirip dengan wajah didalam gambar itu. Tiba-tiba Farid berasa sangat gembira, dia mahu sangat berjumpa dengan perempuan itu. Farid segera keluar dari rumahnya dan sebelum dia keluar, dia sempat mencapai gambar diatas meja tadi.

Farid lihat yang perempuan itu berdiri di tengah jalan dihadapan rumahnya. Pada mulanya Farid teragak-agak untuk pergi kearah perempuan itu. namun apabila perempuan itu melambai-lambai kearah Farid, kakinya sudah tidak lagi dibawah pengaruhnya. Farid sendiri yang berjalan kearah perempuan itu. Setelah Farid dapat berhadapan dengan perempuan itu, dia segera menunjukkan gambar yang dia pegang.

Belum sempat dia mendengar perempuan itu bercakap, tiba-tiba badan Farid terbang melayang. Dia tergolek diatas tanah dengan kepalanya berlumuran darah. Rupa-rupanya sebuah kereta telah terlanggar Farid kerana dia tidak nampak yang Farid sedang berdiri seorang diri ditengah jalan. Ketika pemandu itu mahu membantu Farid, Farid sudah tidak lagi bernyawa. Pemandu itu ternampak gambar yang dipegang oleh Farid dan apa bila dia melihat gambar itu, gambar itu menunjukkan seorang perempuan sedang tersenyum sambil menunjukkan tiga jarinya.

P/s : Ingatkan nak buat sampai part 3, tapi malas lah pulak.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...